Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΟΕΒ Νάουσας κ. Γιάννη Παπαστόϊκα στην τοπική εφημερίδα "ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ"

  • Και φέτος είχαμε πρόβλημα με την άρδευση λόγω της ανομβρίας. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Αράπιτσα ;

Πραγματικά φέτος ζούμε μια από τις χειρότερες αρδευτικά χρονιά αφού η μείωση της παροχής των πηγών σε συνδυασμό με το ότι δεν είχαμε βροχές, έχει σαν αποτέλεσμα την δυσμενή αυτή κατάσταση που ζούμε και αντιμετωπίζουμε. Η Αράπιτσα λοιπόν σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση που έγινε στις 9 Ιουλίου έχει 443 λίτρα όταν στις 3 Ιουλίου του 2007 είχαμε 1.140 λίτρα, η σύγκριση μεταξύ των δύο ετών είναι τρομακτική. Το γεγονός επίσης ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούλη και έχουμε ακόμη 2 με 2,5 μήνες για την λήξη της αρδευτικής περιόδου, μας καθιστά περισσότερο να βρισκόμαστε σε επιφυλακή γιατί δυστυχώς η ανταπόκριση των κτηματιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη και λέω δυστυχώς γιατί κανείς ακόμη δεν αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει το ότι οριακά γίνεται η άρδευση, μια βλάβη των έργων ή κάτι απρόβλεπτο πρόβλημα μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστροφή ακόμη και φυτικού κεφαλαίου.

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα ποιες περιοχές το έχουν ; Τι γίνεται με το Γιαννακοχώρι και το Στενήμαχο ;

Ο Οργανισμός μας φροντίζει όλες οι περιοχές να βρίσκονται όσο το δυνατόν περίπου στον ίδιο κύκλο άρδευσης, όπως είχαμε ενημερώσει τους κτηματίες με προηγούμενη ανακοίνωσή μας για τα μπεκάκια ο κύκλος αυτός έχει φτάσει στις 15 ημέρες ενώ για όσους ποτίζουν ακόμη με κατάκλιση στις 30, αυτοί οι κύκλοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι για οπωροφόρα δένδρα και για το λόγο αυτό οι κλοπές νερού είναι αυξημένες όπως άλλωστε και οι μηνυτήριες αναφορές. Το Γιαννακοχώρι και ο Στενήμαχος είναι περιοχές του ενιαίου Οργανισμού μας και ισχύουν τα ίδια με όλες τις άλλες περιοχές, δεν υπάρχει καμία διαφορά στους κύκλους άρδευσης, στην συντήρηση των έργων αλλά και στη χρήση του νερού.

  • Σκέφτεστε να πάρετε νέα μέτρα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ;

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι ένας αγώνας διαρκείας, δεν σταματά αλλά το κάθε μέτρο που παίρνουμε έχει συγκεκριμένο σκοπό και γνωρίζουμε για τα άμεσα ή και έμμεσα προβλήματα θα επιλύσει όπως άλλωστε και ποια άλλα προβλήματα πιθανά θα δημιουργήσει. Για παράδειγμα η μείωση κατά 15 λεπτά του χρόνου άρδευσης στο κάθε στρέμμα σε κάποια περιοχή, έχει μετρήσιμο και συγκεκριμένο όφελος σε χρόνο και ποσότητα νερού όμως έχει και την δυσφορία του κόσμου, την αναταραχή του ωραρίου και πιθανά κάπου την μη ικανοποιητική άρδευση των αγρών. Όμως για να διατηρήσουμε την τάξη και την συνέχεια της άρδευσης σε όλη την περιοχή δικαιοδοσίας μας είμαστε υποχρεωμένοι να προβαίνουμε στη λήψη τέτοιων δυσάρεστων μέτρων και (αν και όλοι το απευχόμαστε) άλλων ακόμη πιο δυσάρεστων, όπως για παράδειγμα την διακοπή της άρδευσης σε κάποιες καλλιέργειες που έχει γίνει η συγκομιδή ή των κτημάτων που αρδεύουν με κατάκλιση ή και την περεταίρω μείωση του χρόνου άρδευσης.

  • Ποια έργα απαιτούνται να γίνουν ; Τι γίνεται με το φράγμα στη Γκλόμπα και το Σιασιάκι ;

Κατά καιρούς ο Οργανισμός μας έχει προτείνει διάφορα έργα στην Νομαρχία, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έργα μικρά αλλά που εκσυγχρονίζουν το συλλογικό μας αρδευτικό δίκτυο και θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση νερού, τέτοια έργα εκτός φυσικά από την κατασκευή φραγμάτων είναι για παράδειγμα : 1) Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, σε σημείο πάνω από την διώρυγα μεταφοράς από την δεξαμενή «Κουκουλίου» προς το Γιαννακοχώρι, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής «Κουρί» Γιαννακοχωρίου, για το έργο αυτό ο Οργανισμός μας ήδη έχει αναθέσει σε ιδιωτικό γραφείο την σύνταξη μελέτης και την έκδοση σχετικής αδείας, 2) Κατασκευή αντλιοστασίου και αγωγού μεταφοράς, από τον λάκκο της «Κουτίχας» στην Δ2 διώρυγα προς τον Στενήμαχο, στο σημείο του πρώτου σίφωνα, 3) Συντήρηση και ανακατασκευή παγόπληκτων-σπασμένων και τμημάτων που έγινε καθίζηση της αρδευτικής διώρυγας 4Δα (φυτωρίου), 4) Συντήρηση και ανακατασκευή παγόπληκτων-σπασμένων και τμημάτων που έγινε καθίζηση της αρδευτικής διώρυγας 2Δ (Παλιοκαλιά έως Στενήμαχο), 5) Το έργο «Μελέτη και κατασκευή αντλιοστασίου και κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Λαζαράσκα Νάουσας», 6) Το έργο «Μελέτη και κατασκευή αντλιοστασίου και κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Μπλάνα Νάουσας», 7) Το έργο «Μελέτη και κατασκευή αντλιοστασίου και κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Καμάρα Νάουσας», 8) Το έργο «Μελέτη και κατασκευή αντλιοστασίου και κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Γρίβα Βάντα Νάουσας», 9) Το έργο «Μελέτη και κατασκευή κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Άνω Κουκούλι Νάουσας» και 10) Το έργο «Μελέτη και κατασκευή κλειστού κεντρικού αγωγού μεταφοράς στην περιοχή Γιαννακοχώρι Νάουσας» έργο που αφορά την κατασκευή κλειστού κεντρικού αγωγού που θα αντικαταστήσει το ανοιχτό αυλάκι που μεταφέρει σήμερα το νερό από το φράγμα στο αγρόκτημα Γιαννακοχωρίου.

Τώρα όσο αφορά τα φράγματα της «Γκλόμπας» και στο «Σιασιάκι» νομίζω ότι οι προσδοκίες όλων είναι υπερεκτιμημένες, όχι ότι δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή τους, αλλά νομίζω ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην κατασκευή μικρότερων φραγμάτων πάνω από την 1Δ και γενικά πιο πάνω από την πόλη, πράξη που θα έχει πολλαπλά οφέλη.

  • Η υδατοδεξαμενή στις Ρουντίνες θα βοηθήσει το πρόβλημα της άρδευσης στην γύρω περιοχή ; πότε αναμένεται να είναι έτοιμη ;

Φυσικά θα βοηθήσει, η συγκέντρωση και η αποθήκευση νερού στην υδατοδεξαμενή θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες νερού ώστε να συμπληρώνεται το υδατικό δυναμικό των χαμηλών περιοχών με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται οι αντίστοιχες ποσότητες από τις ορεινές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια κάθε έργο που γίνεται έχει ωφέλεια και βοηθά στην ομαλή άρδευση των αγροκτημάτων της ευρύτερης περιοχής. Για το πότε αναμένεται να είναι έτοιμη, σαν Οργανισμός δεν γνωρίζουμε, αφού δεν έχουμε και καμία εμπλοκή στην μελέτη ή την κατασκευή της.

  • Εν συντομία τι θα ζητούσατε από την πολιτεία για να βοηθηθεί το έργο σας ;

Παράκληση κάνουμε στον Νομάρχη, πάση θυσία, να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της νομαρχίας για να συντάξουνε μελέτες που είναι απαραίτητες για την χρηματοδότηση των έργων που δρομολογούμε. Είναι γνωστό ότι υπάρχει δέσμευση από πολικούς παράγοντες του Νομού μας ότι υπάρχει η διάθεση και η δυνατότητα για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων αυτών, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την ύπαρξη σχετικής μελέτης. Θέλω να πιστεύω ότι ο Νομάρχης έχει γνώση όλων αυτών και θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά μας αυτό, διότι η ομαλή και συνεχής άρδευση στην περιοχή της Νάουσας έχει καταστεί αδύνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: