Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

«Στεγνώσαμε...»

Aggelioforos tis tritis 29 Iouliou 2008

αγγελιοφόρος

Ημερομηνία: 29/7/2008 - Σελίδα: 13
Τίτλος: «Στεγνώσαμε...»


Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, αφού βλέπουν καθημερινά να λιγοστεύει ανησυχητικά το νερό που προορίζεται για την άρδευση των χωραφιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι αγροτικές περιοχές που επί δεκαετίες φημίζονταν για τα πλούσια υδάτινα αποθέματα, όπως είναι η Νάουσα στην Ημαθία, αντιμετωπίζουν πλέον τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. Η στάθμη του ποταμού Αράπιτσα που διασχίζει τη μέχρι πρότινος «πόλη των νερών», έπεσε φέτος δραματικά, με συνέπεια να είναι απαγορευτικό το πότισμα για περίπου 10.000 στρέμματα.
Στις ανατολικές περιοχές του κάμπου της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να «καούν» πάνω από 10.000 στρέμματα ορυζώνων, καθώς το νερό του Αξιού δε φτάνει για να «ξεδιψάσει» τα σπαρτά, ενώ στη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τις Σέρρες και την Πιερία πολλές από τις γεωτρήσεις έχουν στερέψει και οι αγρότες φοβούνται ότι, αν δε σημειωθούν παρατεταμένες βροχοπτώσεις τις επόμενες μέρες, θα «στεγνώσουν» τα χωράφια.
Παραγωγοί και εκπρόσωποι των Τοπικών Oργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤOΕΒ) υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός να τιναχτεί στον «αέρα» η φετινή παραγωγή και να καταστραφούν από την ξηρασία χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες, ρύζι, βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά κ.ά. Oι ίδιοι καταγγέλλουν εξοργισμένοι την αδιαφορία της Πολιτείας, καθώς τονίζουν ότι από πέρσι μέχρι και σήμερα δεν κατασκευάστηκε κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής (μικρά φράγματα, αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα), με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ενώ οι ΤOΕΒ δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για την ανακατασκευή των πεπαλαιωμένων αρδευτικών δικτύων.
Στερεύουν τα ποτάμια
Δραματική πτώση σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στη στάθμη της Αράπιτσας, του ποταμού που πηγάζει από το όρος Βέρμιο και διασχίζει τη Νάουσα, καταλήγοντας στις εύφορες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής. Το ποτάμι που εδώ και χρόνια αποτελεί πηγή ζωής για τους κατοίκους και τους αγρότες της Νάουσας και των γύρω χωριών, «αργοπεθαίνει», αφού η παροχή νερού έπεσε περίπου στα 400 λίτρα ανά δευτερόλεπτο από 1.950 λίτρα ανά δευτερόλεπτο που ήταν τα τελευταία χρόνια. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο ΤOΕΒ Νάουσας αναγκάστηκε τις τελευταίες μέρες να σταματήσει την άρδευση των αγροκτημάτων, στα οποία έχουν μαζευτεί τα φρούτα, και επιτρέπει να ποτίζονται μόνον τα χωράφια.
«Από παντού ακούμε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά δεν είδαμε κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων. Η στάθμη της Αράπιτσας έπεσε φέτος δραματικά εξαιτίας της έλλειψης βροχών. Η παροχή του νερού από την Αράπιτσα έφτασε μόλις τα 400 λίτρα ανά δευτερόλεπτο, όταν τις προηγούμενες χρονιές ανερχόταν στα 1.950 λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Αποφασίσαμε να σταματήσει η άρδευση στα χωράφια όπου έχει γίνει η συγκομιδή των φρούτων, αφού το νερό δε φτάνει για τις ανάγκες άρδευσης των περίπου 10.000 στρεμμάτων», είπε ο Θωμάς Μπλιάτκας, διευθυντής του ΤOΕΒ Νάουσας.
Σταγόνα σταγόνα μετρούν το νερό οι αγρότες στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, αφού στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας το πότισμα των καλλιεργειών γίνεται με δυσκολία λόγω της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων στον Αξιό. Στα χωριά του κάμπου ο κάθε ΤOΕΒ χρειάζεται ημερησίως περίπου 30 κυβικά μέτρα νερού, αλλά παίρνει από τον Αξιό μόλις 4 κυβικά μέτρα νερού. Με το σύστημα της ανακύκλωσης νερού οι ΤOΕΒ χρησιμοποιούν τελικά καθημερινά περίπου 18 κυβικά νερού, αλλά η ποσότητα αυτή δε φτάνει για να «ξεδιψάσει» την καλλιεργήσιμη γη. «Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα της λειψυδρίας και μας άφησε στο έλεος της μοίρας μας», επισήμανε ο Γιώργος Κανάκας, πρόεδρος του ΤOΕΒ Χαλάστρας.
«Αν δε βρέξει τις επόμενες μέρες, υπάρχει κίνδυνος να “καούν” περισσότερα από 10.000 στρέμματα με ρύζι», πρόσθεσε ο Λεωνίδας Κουιμτζής, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Χαλάστρα.
Oι γεωτρήσεις
Σοβαρό πρόβλημα με το νερό άρδευσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες και των υπόλοιπων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Oι γεωτρήσεις και οι δεξαμενές νερού σε πολλές περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Πιερίας, Κιλκίς και Σερρών είτε έχουν στεγνώσει είτε βρίσκονται σε οριακό σημείο, με συνέπεια να μένουν απότιστες μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Oι γεωτρήσεις έχουν στερέψει και σταματήσαμε να ποτίζουμε τα χωράφια με βαμβάκι και σιτηρά. Είμαστε ξεχασμένοι από την Πολιτεία, αφού στο νομό μας δεν έγινε κανένα αρδευτικό έργο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Ζαφείρης Καζάκης, παραγωγός από τη Χαλκιδική.
SOS στη Θεσσαλία
Κατακόρυφη είναι η πτώση της στάθμης των νερών του Πηνειού στη Θεσσαλία, ενώ για λίγες μόνο μέρες φτάνουν πλέον τα αποθέματα των λιμενοδεξαμενών για το πότισμα των χωραφιών του θεσσαλικού κάμπου. «O Πηνειός σχεδόν στέρεψε και τα αποθέματα των λιμενοδεξαμενών θα τελειώσουν σε λίγες μέρες. Επικρατεί χάος με το θέμα του νερού και όλα δείχνουν ότι μετά τις 10 Αυγούστου δε θα υπάρχουν αποθέματα και θα “καούν” πάνω από 100.000 στρέμματα», δήλωσε ο Χρήστος Σιδερόπουλος, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: