Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Συνέχεια προβλημάτων από την έλλειψη νερού

Προβλήματα από την έλλειψη νερού
0000000000000000

Τετάρτη, 20 - 08 - 2008

  • Έργα σε Σέλι και Ξηρολίβαδο δρομολογεί ο Δήμος Βέροιας
  • Ξεκινά η μελέτη κλειστού αρδευτικού δικτύου στην Μπλάνα - Λαζαράσκα Νάουσας

Η πολυαναμενόμενη βροχή δεν έκανε μέχρι στιγμής την εμφάνισή της στη διψασμένη Ημαθία, για να μας δροσίσει, να ποτίσει τα χωράφια του τόπου και να γεμίσει τις δεξαμενές ύδρευσης. Έτσι, τα προβλήματα της λειψυδρίας, που φέτος είναι περισσότερο οξυμένα, συνεχίζονται. Ακόμη και στη Νάουσα - πανελληνίως γνωστή σαν ‘πόλη των νερών’ - η έλλειψη νερού ταλαιπωρεί κατοίκους και αγρότες. Η παροχή των πηγών συνεχώς μειώνεται και έχει φτάσει πια σε ελάχιστα επίπεδα, το ποτάμι στο άλσος Αγίου Νικολάου έχει σχεδόν στερέψει, ενώ η δημοτική αρχή προσπαθεί με εκκλήσεις να περιορίσει την σπατάλη στην οποία παραδοσιακά... επιδίδονται οι κάτοικοι. Προβλήματα έλλειψης νερού αντιμετωπίζουν και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Βέροιας, ενώ και μέσα στην πόλη η παροχή νερού είναι πολύ μειωμένη.

Προβλήματα στην άρδευση

Τις τελευταίες μέρες τα χωράφια στα οποία έχουν συγκομιστεί οι καρποί διψούν, καθώς δίνεται προτεραιότητα στην άρδευση των καλλιεργειών που δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί. «Όσο πάει χειροτερεύει η κατάσταση. Τα αποθέματα ελαχιστοποιήθηκαν. Ευτυχώς βρισκόμαστε στο τέλος της αρδευτικής περιόδου. Θα τα καταφέρουμε, όμως», μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων της Ν.Α. Ημαθίας κ. Ν. Γκαλίτσιος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Νάουσα, όπου έπεσε πολύ η στάθμη της Αράπιτσας. Νέες μετρήσεις θα γίνουν μεθαύριο, αλλά δεν αναμένεται η παροχή να ξεπεράσει τα 300-350 lit/sec (η χαμηλότερη που σημειώθηκε ήταν 302 lit/sec πριν από 15 χρόνια). Ο κ. Γκαλίτσιος σημειώνει, πάντως, ότι αποδίδεται από τη ΔΕΗ η ζητηθείσα ποσότητα νερού ημερησίως από τον Αλιάκμονα, με μικρές μόνο περικοπές.

Ο ΤΟΕΒ Νάουσας εντείνει τα μέτρα οικονομίας του νερού στην άρδευση, στα πλαίσια της προσπάθειας της διοίκησης να ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος που βαίνει προς το τέλος της. «Φέτος είμαστε στην πιο δεινή θέση, εξαιτίας και της έλλειψης βροχών. Καμιά χρονιά, στα 24 χρόνια της θητείας μου στον οργανισμό, δεν έχουμε βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νάουσας κ. Γιάννης Παπαστόικας. Και προσθέτει ότι μετά βίας επαρκούν οι ποσότητες του νερού που έχει στη διάθεσή του ο ΤΟΕΒ: «Περισσότερες από τις μισές περιοχές είναι κομμένες για να εξυπηρετήσουμε τις υπόλοιπες», μας είπε ο κ. Παπαστόικας. Ενώ ο κ. Θ. Μπλιάτκας, Διευθυντής του ΤΟΕΒ, μας μιλά για κινδύνους που απειλούν το φυτικό κεφάλαιο, όταν τα δένδρα μένουν απότιστα για πολύ καιρό.

Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορηθήκαμε, έρχεται σήμερα στη Νάουσα κλιμάκιο μελετητικής εταιρίας για να ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για την κατασκευή κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Μπλάνας – Λαζαράσκας, καθώς και ενός αγωγού μεταφοράς νερού στο Γιαννακοχώρι. Στόχος του έργου, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, είναι η αντικατάσταση του ανοιχτού δικτύου με κλειστό, ώστε να επιτυγχάνεται οικονομία νερού και ταχύτητα στη διανομή του. Το έργο προωθείται, όπως μας είπε ο κ. Μπλιάτκας με πρωτοβουλία του βουλευτή Μιχ. Χαλκίδη, σε συνεργασία με τον Νομάρχη και την ΑΝ.ΗΜΑ.

Προβλήματα και στην ύδρευση

Πρόβλημα επάρκειας του πόσιμου νερού αντιμετωπίζει φέτος και ο Δήμος Βέροιας. Μέσα στην πόλη δεν υπάρχει πρόβλημα, παρότι η παροχή του νερού είναι μειωμένη κατά 40% (μόνο κάποια προβλήματα χαμηλής ροής υπάρχουν σε ορισμένα σημεία).

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλα τα Δημοτικά του Διαμερίσματα, εξαιτίας της μείωσης του νερού στις δεξαμενές των χωριών, που οφείλεται στην έλλειψη βροχών αλλά και στις διαρροές των παλιών δικτύων, όπως μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στ. Μηλιόπουλος. Ο Αντιδήμαρχος σημειώνει ταυτόχρονα ότι γίνεται και αλόγιστη σπατάλη νερού, τονίζοντας ότι η οικονομία του νερού είναι θέμα παιδείας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν δαπανώνται μεγάλες ποσότητες νερού στα χαμηλότερα σπίτια του χωριού, με αποτέλεσμα να σημειώνεται έλλειψη νερού στα σπίτια που βρίσκονται ψηλότερα (η ύπαρξη δεξαμενών στα περισσότερα σπίτια, που γεμίζουν μόλις δοθεί το νερό στο δίκτυο, δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα). Αυτοκίνητο της ΔΕΥΑΒ συστήνει οικονομία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τις διακοπές νερού (συχνά διαρκούν μεγάλα διαστήματα, κάποιες μέρες υπάρχει παροχή νερού μόνο 2 ώρες την ημέρα).

Το σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν το Ξηρολίβαδο και το Σέλι (ιδίως τις μέρες που συγκεντρώνει πολύ κόσμο), όπου τα δίκτυα είναι πολύ πεπαλαιωμένα (του Σελίου χρονολογείται από το 1930). Ο Δήμος Βέροιας προωθεί την αντικατάσταση των δύο δικτύων. Για το δίκτυο του Σελίου θα ενισχυθεί το υπάρχον κονδύλιο του ‘Θησέα’ (από την προηγούμενη διοίκηση), που δεν επαρκεί, με τροπολογία έως το τέλος του χρόνου. Ενώ το δίκτυο του Ξηρολίβαδου είναι ενταγμένο στο Νομαρχιακό πρόγραμμα και αναμένεται να δημοπρατηθεί την ερχόμενη άνοιξη και να ξεκινήσει το έργο. Τα δύο έργα υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του επόμενου χρόνου (2009).

Επίσης, δημοπρατήθηκε το έργο τοποθέτησης υδρομέτρων σε όσα Δημοτικά Διαμερίσματα δεν υπάρχουν και ορίστηκε ο ανάδοχος. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα και υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου. Στη συνέχεια (για τον πρώτο χρόνο) θα γίνονται μετρήσεις και θα καταγράφεται η κατανάλωση (χωρίς τιμολόγηση), με σκοπό να ελεγχθούν ενδεχόμενες σπατάλες, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΥΑΒ. Πλήρης λειτουργία των υδρομέτρων (με τιμολόγηση) υπολογίζεται να γίνει μέσα στο 2010.

Ο κ. Μηλιόπουλος, πάντως, σημειώνει ότι με καλή διαχείριση θα μπορούσε να επαρκέσει το νερό ακόμη και στο Σέλι, όπου κάθε σπίτι δαπανά 1 τόνο νερό την ημέρα, ποσότητα τεράστια ακόμη και αν συνυπολογιστούν οι διαρροές του δικτύου.

Εκκλήσεις για οικονομία στη Νάουσα

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι αισθητό και στη Νάουσα. Η πίεση του νερού είναι μειωμένη σε όλη την πόλη τις τελευταίες μέρες, ενώ οι πηγές καλύπτουν οριακά τις ανάγκες της πόλης αυτήν την στιγμή, όπως μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Γ. Φουντούλης. Ο κ. Φουντούλης αναφέρεται και στην προσπάθεια της διοίκησης της επιχείρησης να εξασφαλίσει (κατά το δυνατόν) την ίδια πίεση σε όλες τις περιοχές της πόλης, παρά την οποία κάποιες περιοχές μειονεκτούν σε πιέσεις (είναι θέμα δικτύων, μας εξηγεί).

Η δημοτική αρχή απευθύνει καθημερινά εκκλήσεις στους κατοίκους (της πόλης και των γύρω περιοχών) για οικονομία. Αυτοκίνητο της ΔΕΥΑΝ τους καλεί, εδώ και 15 μέρες, να περιορίσουν τις σπατάλες. Προχθές, μάλιστα, με απόφαση του προέδρου της ΔΕΥΑΝ, έκλεισαν όλες οι δημόσιες βρύσες (περισσότερες από 40, πλην της βρύσης στην κεντρική πλατεία), αντικαθιστώντας τις βρύσες συνεχούς ροής με βρύσες διακοπτόμενης ροής.

Ταυτόχρονα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των υδρομέτρων (σε ποσοστό 95%, έχουν απομείνει περίπου 200-300 υδρόμετρα σε σύνολο 10.000). Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι μετρήσεις και, σε πρώτο μεταβατικό στάδιο, θα καταγραφούν και θα δοθούν στους λογαριασμούς μόνο οι υπερκαταναλώσεις. Στη συνέχεια, από την αρχή του επόμενου χρόνου, θα γίνει κανονικά η καταγραφή και η τιμολόγηση των καταναλώσεων. «Το προλάβαμε οριακά. Αν είχαμε αργήσει ακόμη 4-5 χρόνια, θα μέναμε από νερό, θα λέγαμε το νερό – νεράκι», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουντούλης για την τοποθέτηση των υδρομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: