Με την ελληνική οικονομία ολοένα βυθιζόμενη στην παγίδα των spread και των αγορών, η κυβέρνηση παραδόθηκε, όπως σχεδίαζε, στο ΔΝΤ.
Από το ακριτικό Καστελόριζο και με φόντο το γραφικό λιμανάκι του νησιού ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε ανήμερα της ονομαστικής του εορτής να απευθύνει το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό και να ανακοινώσει την παράδοση της χώρας στην φτώχεια και την αθλιότητα.
Η χώρα βιώνει τις συνέπειες ενός πολέμου. Μιας μάχης, όμως, που οι ιθύνοντες δεν έδωσαν. Ίσως γιατί οι ίδιοι είναι οι υπεύθυνοι για την προδιαγεγραμμένη ήττα!
Ο ελληνικός λαός ζει στιγμές πίκρας και ταπείνωσης. Η δημοκρατία ξευτελίζεται, η εθνική ανεξαρτησία προσβάλλεται, το κοινωνικό κράτος βάλλεται. Και, επιπλέον, ο πατριωτισμός λαβώνεται στα πεδία των........μαχών, που εικονικά στήνουν, με το αζημίωτο, τα διεθνή ΜΜΕ στην υπηρεσία του συστήματος της κερδοσκοπίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, σε ρόλο επικυρίαρχου, προχώρησε σε δηλώσεις - τελεσίγραφο: Η Ελλάδα θα δανειστεί με τους κανόνες του ΔΝΤ, ο ρόλος της Ε.Ε. είναι υποβοηθητικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητεί πολύ σκληρότερο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2011, το 2012, αλλά και το 2013, με απολύσεις, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, επέκταση της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εκποίηση δημόσιων οργανισμών και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Είναι ντροπή για οποιαδήποτε χώρα να παραδίνεται σε οποιονδήποτε ξένο τοποτηρητή, πολύ περισσότερο στον φονταμενταλισμό του ΔΝΤ. Είναι εξευτελιστικό για τους έλληνες να αποφασίζουν και να διατάζουν ξένοι τεχνοκράτες για τον μισθό και τη σύνταξή μας, για το αν θα έχουμε ή όχι δουλειά, για το καθεστώς της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, των απολύσεων, των εργασιακών σχέσεων. Τι αισθήματα γεννάει η εικόνα υπουργών που στέκονται προσοχή μπροστά σε ξένους προϊσταμένους;
Ιστορικής αξίας θα είναι οι εφημερίδες της σημερινής μέρας
Τί είναι το ΔΝΤ;
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας διεθνής οργανισμός, αρμόδιος για τη διαχείριση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και την παροχή δανείων προς τα μέλη του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ισοζύγιο πληρωμών. Μέρος της αποστολής του είναι η ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα δημοσιονομικά προβλήματα. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και η εφαρμογή μέτρων λιτότητας, συνήθως επώδυνων για τους πολίτες.
Η ίδρυση του ΔΝΤ αποφασίστηκε στη Συνδιάσκεψη του Μπρέτον Γουτζ, στις 22 Ιουλίου του 1944. Αρχιτέκτονες της δημιουργίας του ήταν ο διεθνούς φήμης άγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, υπέρμαχος της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, και ο βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χάρι Γουάιτ. Η δημιουργία του υπάκουσε στην ανάγκη για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση του κόσμου. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 εγκρίθηκε το καταστατικό του και την 1η Μαρτίου του 1947 άρχισε η λειτουργία του, με πρώτο διευθυντή τον βέλγο Καμίγ Γκιτ.
Το ΔΝΤ και το «δίδυμο αδερφάκι του», η Παγκόσμια Τράπεζα, δημιουργήθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σήμερα αριθμούν 184 μέλη. Για διάφορους λόγους, δεν συμμετέχουν η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Λίχτενσταϊν, η Ανδόρα, το Μονακό, το Τουβαλού και το Ναούρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου