Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Το άγαλμα των Ηρώων στο Δημοτικό Πάρκο (κιόσκι)

http://www.neovima.gr/go.asp?do=news&id=2754

Εντυπωσιακό, καινοτόμο και συμβολικό θα είναι το γλυπτό του μνημείου θυσίας Ναουσαίων Ηρώων, το οποίο θα τοποθετηθεί Δημοτικό Πάρκο και στο χώρο του πλακόστρωτου. Την κατασκευή του μνημείου ανάθεσε ο Δήμος Νάουσας, έπειτα από Πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, στον διακεκριμένο Έλληνα γλύπτη κ. Αντώνη Μυρωδιά, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στη Νάουσα και καθημερινά φιλοτεχνεί το έργο στον περιβάλλοντα χώρο της «Βέτλανς», χρησιμοποιώντας ως υλικό το λευκό μάρμαρο. Το έργο έχει ως θέμα τα γεγονότα της μεγάλης σφαγής των Ναουσαίων το 1822 και αποτελείται από τέσσερα τμήματα, τρία από τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και θα τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πλακόστρωτο.

Ο κ. Μυρωδιάς είπε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου είναι εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός της σφαγής των Ναουσαίων και ότι είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και τον χώρο. Σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την κλασσική φόρμα αντίστοιχων μνημείων, τα οποία τοποθετούνται σε περιορισμένο χώρο ή κάθετα, το μνημείο θυσίας των Ναουσαίων Ηρώων αποτελείται από κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών που θα τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένη χαμηλή βάση στο έδαφος και θα είναι συνεκτικά διασκορπισμένα στο χώρο.
Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός δήλωσε: «Το μνημείο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρώων και η τοποθέτησή του στο μαρτυρικό χώρο στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου, αναδεικνύει την ιστορία και τον ηρωισμό των προγόνων μας και η κατασκευή του ήταν δέσμευσή μας. Είναι οφειλόμενη τιμή στους 1.241 ήρωες εθνομάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και της ανεξαρτησία της Νάουσας. Έρχεται να καλύψει μετά από 188 χρόνια μία έλλειψη που υπήρχε και συμπληρώνει το μνημείο στο χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων στους Στουμπάνους, αποτίοντας συμβολικό φόρο τιμής στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της πόλης μας».
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» που υλοποιεί ο Δήμος Νάουσας.

Νέο Βήμα της 3.12.2010

Δημοσίευση σχολίου