Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΝΑΟΥΣΑ-ΑΠΟΚΡΙΑ 2011»

to mazemaΜε την παράδοση και επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» συνεχίστηκαν την Κυριακή (27/2), παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι εκδηλώσεις «Νάουσα-adeia-dhmarxeio-270211Αποκριά 2011», που διοργανώνει ο Δήμος και η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. Νωρίς το πρωί έγινε το ντύσιμο του Γενίτσαρου στο διατηρητέο κτήριο «Μάκη» του Συλλόγου «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες». Στην όμορφη εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Ζαχαριάδης παρουσία του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού, παρουσίασε το έθιμο και τη διαδικασία που ακολουθείται στο ντύσιμο του Γενίτσαρου. Στη συνέχεια σύμφωνα με το έθιμο τα πέντε «μπουλούκια» («Λεβεντιά», «Νταβέλης», «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» (2), «Νιάουστα») κατέληξαν στο Δημαρχείο, όπου οι αρχηγοί πήραν την άδεια από τον Δήμαρχο. Ακολούθησε το ιστορικό δρομολόγιο των «μπουλουκιών» στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, και αργά το απόγευμα κατέληξαν στην πλατεία Αλωνίων, όπου έγινε το «βγάλσιμο του πρόσωπου».

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς που διοργάνωσε η Επιτροπή Αποκριάς το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Καρατάσου. Συμμετείχαν δεκατέσσερις Λαογραφικοί Σύλλογοι από τα Ανθέμια, την Ειρηνούπολη και τη Νάουσα. Με την εντυπωσιακή εμφάνισή τους οι 700 και πλέον χορευτές, κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση συμμετείχαν: 1) Πολιτιστικός syllogoi-plateia-270211Σύλλογος «Φίλιππος», Επισκοπή 2) Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Νέων Κοπανού «Μίεζα» 3) Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή», 4) Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια» 5) Σύλλογος «Μακεδόνες», Μαρίνα) 6) Μορφωτικός Σύλλογος Χαρίεσσας «Άγιος Δημήτριος», 7) Μορφωτικός Σύλλογος «Αγία Μαύρα», Μονόσπιτα, 8) Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Ζερβοχωρίου «Ποντιακά Νιάτα», 9) Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ολυμπιάδα», 10) «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», 11) «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας», 12) «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας», 13) Όμιλος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Αράπιτσα», 14) «Πυρσός».

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού, της Σατιρικής Ομάδας «Ομάδα Ανταρτών», σατιρικών και καρναβαλικών ομάδων, Σχολείων, Επαγγελματιών, με γλέντια σε γειτονιές κλπ., και θα κορυφωθούν το τριήμερο της Αποκριάς που αναμένεται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη τη χώρα.

Το ντύσιμο του Γενίτσαρου – Το μάζεμα - άδεια από τον Δήμαρχο
Δημοσίευση σχολίου