Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Δάσος του Ρούβα - Άγιος Ιωάννης Ρούβας


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επισκεφτήκαμε τα όρη με τους φίλους μας Πολύδωρο Αναστασάκη, Φραγκίσκο Τζωρτζάκη, Γιάννη Μανασάκη και τις οικογένειές τους. Μοναδικές εμπειρίες, μοναδικές εικόνες παρέα με αγαπημένους φίλους που σε κάνουν να νιώθεις ότι ανήκεις εκεί.
(η πρώτη φορά)


Το πρινοδάσος του Ρούβα βρίσκεται 55km νότια του Ηρακλείου και 16km βόρεια της Γέργερης, σε ένα από τα πιο δύσβατα και απομονωμένα μέρη της Κρήτης. Αυτή η απομόνωση μάλιστα είναι ο κύριος λόγος της ύπαρξης του, καθώς λόγω της ανθρώπινης απουσίας αυτό το δάσος ευτυχώς δεν ακολούθησε τη τύχη των άλλων χαμένων δασών της Κρήτης.

Το δάσος του Ρούβα αναπτύσσεται σε ένα βύθισμα - μικρό οροπέδιο στα νότια της οροσειράς του Ψηλορείτη. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από διάφορα σημεία: από τη Γέργερη και από το Οροπέδιο της Νίδας μέσω ενός βατού αγροτικού δρόμου, αλλά και με πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από τη λίμνη του Ζαρού, διέρχεται μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Αγίου Νικολάου και φτάνει στο δάσος.

Η οικολογική σημασία του δάσους είναι τεράστια, καθώς εδώ αναπτύσσονται σπάνια φυτά και βρίσκουν καταφύγιο πολλά προστατευόμενα ζώα. Η σπανιότητα του δάσους του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρίνοι (πουρνάρια) ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστικό τοπίο είναι τα πολύ μεγάλα πρινάρια, μερικά από τα οποία έχουν σωριαστεί από τα γερατειά! Επίσης, το πρινοδάσος αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία πρίνων στην Ευρώπη με έκταση 30000 στρεμμάτων.

Στη βόρεια μεριά του υπάρχουν πολλές αμπελιτσιές (Zelkova abelicea), το μόνο δέντρο που ζει αποκλειστικά στην Κρήτη και πουθενά αλλού. Άλλα δέντρα που θα δει κάποιος είναι πλατάνια, σφένδαμοι, κυπαρίσια, πεύκα και αζίλακοι. Επίσης, στο δάσος φύεται ακόμη μια από τις πιο σπάνιες ενδημικές ορχιδέες του νησιού που είναι γνωστό ως κρητικό κεφαλάνθηρο (Cephalanthera cucullata).
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: