Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Ήλιος της Βεργίνας

Ήλιος της Βεργίνας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αστέρι της Βεργίνας (αλλιώς "Ήλιος της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που βρέθηκε το 1977 σε χρυσή λάρνακα σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στη Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το αστέρι αυτό χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας. Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε επίσης το σύμβολο αυτό για την κρατική της σημαία, από το 1992 ως το 1995, προκαλώντας σημαντική αντίδραση από την Ελλάδα. Μετά τις αντιδράσεις, η ΠΓΔΜ τροποποίησε τη σημαία της το 1995 με βάση την αρχική σε σχηματοποιημένο ήλιο.



Περιγραφή
Από το αστέρι της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας.
Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β', από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.



Χρήσεις στην Ελλάδα
Το 16άκτινο αστέρι σε μπλε φόντο είναι σημαία της περιφέρειας της Μακεδονίας [1]
Είναι επίσης έμβλημα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ [2] και της 34 Μ/Κ ΤΑΞ [3].
H Ελλάδα έχει απ’ το 1995 στην WIPO, το αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του συμβόλου [4] [5] [6].


 
 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο "Ήλιος της Βεργίνας" (ή η σημαία των Αιγών)
ΛΑΟΣ Αδέσμευτη καθημερινή εφημερίδα Νομού Ημαθίας 05-03-2008

Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουν τί συμβολίζουν οι 16 ακτίνες του "Ήλιου της Βεργίνας"; Μια αρκετά πιθανή εκδοχή αναφέρει σε κείμενό του ο κ. Οδυσσέας Σαρρ κυρ ιακίδης, που αυτοαποκαλείται "Πρόεδρος της Μακεδονικής Συνέλευσης και Πρόεδρος της Μακεδονικής Φάλαγγας με έδρα τις Αιγές". Γράφει:
"Η σημαία των Αιγών αντιπροσωπεύει επαρχίες - Φυλές εν αρχή και γνωρίζουν όλοι οι Ιστορικοί ότι ο Ήλιος επί Βασιλείας Αλέξανδρου Α είχε 8 αχτίνες.
Οι αχτίνες οι (8) οκτώ συμβόλιζαν την πρώτη συμμαχία των Μακεδνών με οκτώ ( 8 ) οίκους φυλών με αντίστοιχες περιοχές που ονομάστηκαν επαρχίες. Στην πρώτη ομοσπονδία συμμετείχαν οι επαρχίες 1. Ημαθία, 2. Πιερία, 3. Βοττιαία, 4.Ελιμεία, 5. Τυμφαία, 6. Εορδαία, 7. Λύγκος, 8. Αλμωπία.
Επί Βασιλείας του Φίλιππου Β οι επαρχίες έγιναν δέκα έξι ( 16 ). Στον νέο ήλιο οι δυνατές αχτίνες αντιπροσώπευαν το παλαιό Βασίλειο και οι μικρές αχτίνες αντιπροσώπευαν τα νέα μέλη. Οι νέες φυλές με τις αντίστοιχες επαρχίες ήταν : 9. Ορέστης, 10. Μυγδονία, 11. Χαλκιδική, 12. Βισάλτα, 13. Κρηστωνία, 14. Ηδωνίς, 15. Οδομαντική, 16. Σιντική".
Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει σε πολυσέλιδο κείμενό του ο κ. Οδυσσέας Σαρρ κυρ ιακίδης (ο διαχωρισμός των γραμμάτων στο επώνυμό του είναι δική του ιδέα), που όμως κρίνουμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο θα ήταν αρκετά παρακινδυνευμένο να δουν το φως της δημοσιότητας όλα όσα αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: