Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Η Ολυμπιακή φλόγα στη Νάουσα. Η φλόγα που ξεκίνησε τη διαδρομή της από τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, και θα καταλήξει στην Κίνα.

Επιμέλεια : Administrator, admin@sportorama.gr


Μετά την λαμπρή υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη της Βέροιας, σειρά έχει η Νάουσα. Σε ειδική εκδήλωση στην Πλατεία Καρατάσου στις 10:00π.μ. θα την οποία θα διοργανώσει ο Δήμος Νάουσας θα γίνει η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ο Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Γρηγόρης Σανίκης (κατέκτησε με την Εθνική Ομάδα Χάντμπολ την 6η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ) και θα ακολουθήσουν ο Απόστολος Λοϊζίδης (2ος στην σφαιροβολία Special Olympics στην Αθήνα), ο Απόστολος Αβραμίδης (1ος στην Πανελλήνια Τεχνική Κατάβαση στην Χιονοδρομία), η Ευθυμία Νεστοροπούλου (3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής γυναικών), η Ευαγγελία Δουλγέρογλου (1η Πανελλήνια Θέση στις καταβάσεις στην Χιονοδρομία) και ο Κώστας Σταφανόπουλος (1ος Πανελληνιονίκης στο Βάδην).

Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από την είσοδο της πόλης (γέφυρα Καστανιώτη) και αφού διέλθει από τις οδούς Ζαφειράκη και Θεοφίλου θα καταλήξει στην πλατεία Καρατάσου. Μετά το πέρας της τελετής αφής η Ολυμπιακή φλόγα θα διέλθει από τις οδούς Ελ. Βενιζέλου- Χρ. Πετρίδη και Λόγγου (Πανεπιστήμιο) με κατεύθυνση προς τη Σχολή Αριστοτέλους. Συνολικά έξι λαμπαδηδρόμοι αθλητές και δημότες της Νάουσας, με τέσσερις συνόδους ο καθένας συμμετέχουν στην λαμπαδηδρομία.

Το πρόγραμμα της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας περιλαμβάνει:

-Μουσική, εμβατήρια από τη Φιλαρμονική Ναούσης, παραδοσιακοί χοροί από Λαογραφικούς Συλλόγους της Νάουσας.
-Άφιξη και αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.
-Χαιρετισμοί του Δημάρχου Νάουσας και Εκπροσώπων της Ελληνικής και της Κινεζικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
- Ανάκρουση Εθνικών ύμνων της Ελλάδος, των Ολυμπιακών Αγώνων και της Κίνας.
- Παρουσίαση προγράμματος σύγχρονου χορού από Συλλόγους της Νάουσας

Στη συνέχεια η Φλόγα θα περάσει απο τη τη Σκύδρα, την Εδεσσα, τα Γιαννιτσά, την Αρχαία Πέλλα, θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη όπου και θα διανυκτερεύσει.

27-03-2008
Σε μια λαμπρή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας, η Νάουσα υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα το πρωί της Πέμπτης (27/3) στην πλατεία Καρατάσου. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς γύρω από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Φιλαρμονική Ναούσης και με παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν συγκροτήματα των συλλόγων: «Εύξεινος Λέσχη», «Σύλλογος Βλάχων», «Πυρσός», «Λύκειο Ελληνίδων».

Η ολυμπιακή φλόγα έφθασε στην πλατεία στις 10:30 π.μ., με λαμπαδηδρομία και την υποδέχθηκαν με ενθουσιώδη χειροκροτήματα ο κόσμος και οι μαθητές σχολείων κρατώντας συμβολικά σημαίες της Ελλάδας, της Κίνας και κλαδιά ελιάς. Τον βωμό άναψε ο λαμπαδηδρόμος κ. Γ. Τσίτσκαρης, παλαίμαχος αθλητής του μπάσκετ και ομοσπονδιακός προπονητής.
Ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, των Εθνικών Ύμνων της Κίνας και της Ελλάδας.

Αν. Καραμπατζός
«Με αισθήματα χαράς, τιμής και υπερηφάνειας καλωσορίζουμε τη φλόγα την Ολυμπιακών Αγώνων στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας. Τη φλόγα, σύμβολο ειρήνης και ευγενούς άμιλλας των λαών. Τη φλόγα που ενώνει τον κόσμο. Τη φλόγα που ξεκίνησε τη διαδρομή της από τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, και θα καταλήξει στην Κίνα, στο Πεκίνο, για την έναρξη της 29ης Ολυμπιάδας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός αλλά, είναι και μια ευκαιρία, να αναδειχθεί το Ολυμπιακό Πνεύμα, το «ευ αγωνίζεσθαι» και οι πανανθρώπινες αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών όλου του κόσμου.

Η μικρή στάση της φλόγας στην Ηρωική Νάουσα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, όπου συνυπήρξαν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας, ο Μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης με τον Μέγα Αλέξανδρο, στον οποίο και δίδαξε την κλασική ελληνική φιλοσοφία. Εδώ, όπου ουσιαστικά γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός.

Από εδώ, λοιπόν, από τον όμορφο και φιλόξενο τόπο μας, την κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, όλοι εμείς οι Ναουσαίοι στέλνουμε την αγάπη μας στο φίλο λαό της Κίνας, και ευχόμαστε το οικουμενικό πνεύμα του Αριστοτέλη με τη λάμψη της Ολυμπιακής φλόγας, να ταξιδέψει και να συναντήσει τον πανάρχαιο πολιτισμό της ανατολής. Καλή επιτυχία στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Εκπροσώπου της Κινεζικής Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα κας. Λιούγκ Χιούι και του Εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γ. Σμυρναίου. Στην συνέχεια έγινε ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων. Ο Δήμαρχος παράδωσε στην κα Λιούγκ Χιούι άγαλμα του φιλόσοφου Αριστοτέλη και στον κ. Σμυρναίο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Ολυμπιακή φλόγα συνέχισε την προκαθορισμένη διαδρομή της (οδοί Ελ. Βενιζέλου-Χρ. Πετρίδη- Γ. Λόγγου προς Σχολή Αριστοτέλους) με λαμπαδηδρόμο τον κ. Κ. Λαζαρίδη, παλαίμαχο μαραθωνοδρόμο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πρόγραμμα μοντέρνου χορού, το οποίο παρουσίασαν χορεύτριες της «Εστίας Μουσών», της «Σχολής Χορού Κατερίνας Νίκου» και της «Ευξείνου Λέσχης Νάουσας». Το συντονισμό και τη γενική εποπτεία της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Χρ. Παππάς.

Αναλυτικά, στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας στη Νάουσα, έλαβαν μέρος ως λαμπαδηδρόμοι και συνοδοί οι εξής:
1) Αθ. Προύσαλης (Αθλητής Βόλεϊ του Ε.Γ.Σ. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ), με συνοδούς: Ι. Αποστόλου, Στ. Ζιάνη, Παρ. Μήτσικα, Γ. Γαργάλα,
2) Π. Μπόφτσης (Αθλητής στίβου της Γυμναστικής Ένωσης Νάουσας), με συνοδούς: Ειρ. Στεφανίδου, Χρ. Μάντσιου, Γ. Χαιντουκιέβιτς, Φ. Μπιτέρνα,
3) Γ. Τσίτσκαρης ( παλαίμαχος αθλητής μπάσκετ, ομοσπονδιακός προπονητής), με συνοδούς: Κ. Σακελάρη, Εκπρόσωπο του Στρατού, Εκπρόσωπο Σχ. Αστυφυλάκων, Ε. Μπιτέρνα,
4) Κ. Λαζαρίδης (παλαίμαχος μαραθωνοδρόμος), με συνοδούς: Παπαδόπουλο Νίκο, Εκπρόσωπο Στρατού, Εκπρόσωπο Σχ. Αστυφυλάκων,
5) Ν. Σαμαράς (Ε.Ο.Σ. Νάουσας), με συνοδούς: Ευδ. Σακελαρίδου, Ν. Ντάνος, Σ. Ράλλη, Ν. Ταμπούρης,
6) Αρ. Τσίμπρης (ΑμΕΑ) με συνοδούς: Θ. Πέιος, Γ. Μισιρλίδου, Θ. Μπλέτσου, Κ. Καραγιάννη.

Στην τελετή αφής παρέστησαν ο Νομάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο Αντινομάρχης κ. Αν. Καπετανόπουλος, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Νάουσας κ. Ι. Παπαστόϊκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρ. Παππάς, Γ. Φουντούλης, Ι. Μαλάκης, κα. Μ. Καρυδά, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και άλλοι επίσημοι.
Επιμέλεια : Administrator, admin@sportorama.grΔημοσίευση σχολίου